Nieuws: De energieprijzen zijn verlaagd

Veelgestelde vragen

Wilt u graag energie vergelijken maar heeft u nog enige vragen? Of heeft uw vragen over uw energiecontract? Op deze pagina treft een handig overzicht met veelgestelde vragen over energie. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wanneer kan ik overstappen van energieleverancier?

Overstappen van energieleverancier kan op verschillende momenten. Beschikt u over een contract met onbepaalde looptijd? Dan kunt u direct overstappen van energieleverancier. Ook kunt u de overstap maken als uw contract binnen twee maanden afloopt. Uw nieuwe energieleverancier start de levering pas als uw huidige contract verlopen is. Loopt uw contract nog langer dan twee maanden door? Wacht dan nog met de overstap om een eventuele overstapboete te voorkomen.

Wat gebeurt er als ik te vroeg overstap van energieleverancier?

Als u nog een contract heeft lopen bij uw huidige energieleverancier, en u zegt deze op, kan het zijn dat uw huidige energieleverancier u een overstapboete in rekening brengt. De maximale hoogte van de overstapboete is 125 euro per product (dus voor stroom én voor gas apart) voor contracten die nog langer dan 2,5 jaar doorlopen. De maximale hoogte van de opzegvergoeding is vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze bedragen gelden alleen voor consumentencontracten. De opzegboetes voor zakelijke contracten kunnen veel hoger uitvallen. Daar is namelijk geen boeteplafond.

Moet ik mijn huidige energiecontract opzeggen als ik wil overstappen?

Als u wilt overstappen van energieleverancier hoeft u uw oude contract niet op te zeggen. Dit wordt namelijk voor u gedaan middels de gratis overstapservice energie. U hoeft dus geen opzegbrieven te schrijven. Wel zo gemakkelijk.

Wat zijn termijnbedragen?

Elke maand betaalt u een termijnbedrag aan uw energieleverancier. Dit staat ook wel bekend als een voorschotbedrag. Aan het einde van het jaar wordt uw daadwerkelijke energieverbruik verrekend met de eerder betaalde termijnbedragen. Het kan dus zijn dat u geld moet bijbetalen, maar u kunt ook geld terugkrijgen als u te veel heeft betaald.

Hoe lang duurt overstappen van energieleverancier?

Overstappen van energieleverancier kost slechts enkele minuten van uw tijd. Echter kost het nog wel zo’n vier tot zes weken tot de overstap is geregeld. Dat heeft onder andere te maken met de bedenktermijn van 14 dagen en de opzegtermijn van maximaal een maand bij uw huidige aanbieder.

Ik heb zonnepanelen. Kan ik overstappen?

Beschikt u over zonnepanelen? Dan kunt u uiteraard ook gewoon overstappen van energieleverancier. Als u onze energievergelijker raadpleegt kunt u simpelweg aangeven dat u beschikt over zonnepanelen. Op basis daarvan kunt u ook een berekening maken.

Ik heb stadsverwarming. Kan ik overstappen?

Beschikt u thuis over stadsverwarming? Dan kunt u alleen uw eigen stroomleverancier uitkiezen. U kunt ook energie vergelijken op alleen stroom. In dat geval neemt u dus geen gas af bij uw energieleverancier. Immers kunt u uw eigen warmteleverancier niet uitkiezen.

Kan ik mijn overstap annuleren?

Als consument heeft u standaard 14 dagen bedenktermijn. Binnen deze periode kunt u uw contract dus nog gratis annuleren. Annuleren kan via de officiële website van uw nieuwe energieleverancier.

Wat is het CER?

CER staat voor Contract Einde Register. Dit betreft een centrale databank met de contractdata van energiecontracten van consumenten.

Staat uw vraag hier niet tussen?

Heeft u nog andere vragen met betrekking tot energie? Neem dan gerust contact met ons op. Uiteraard helpen wij u graag met het vinden van een geschikt energiecontract.

Vergelijk.com
Logo
Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord