Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

U kunt de aansprakelijkheidsverzekering vergelijken door goed te kijken naar een aantal van de belangrijke elementen. Hoeveel bedraagt de maximale uitkering per schade en hoe zit het met de geldigheid van de verzekering. Is deze alleen voor u geldig, of ook voor de andere leden van uw gezin? Kunt u een vrijwillig eigen risico nemen en hoe brengt dat de premie die u betaalt omlaag? Het zijn stuk voor stuk interessante onderdelen van de aansprakelijkheidsverzekering, die u kunt vergelijken om tot de verzekeraar te komen die het best aansluit bij uw wensen.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken op maximale uitkering per schade

Kijk onder andere goed naar de maximale uitkering per schade, aangezien u er op die manier voor kunt zorgen dat u ook echt wat aan de verzekering heeft. Dit is in de meeste gevallen echter geen probleem, aangezien de verzekeraar tot bijvoorbeeld €1.000.000 uit zal keren. Dat lijkt een erg hoog bedrag, maar op het moment dat u iemand blijvend invalide rijdt met de fiets is er geen andere verzekering waar u op terug kunt vallen. Het is in dat geval de aansprakelijkheidsverzekering die de kosten zal moeten dekken, die enorm op kunnen lopen tijdens het leven van het slachtoffer.

Geldigheid van de verzekering

Kijk bij het vergelijken van de aansprakelijkheidsverzekering daarnaast goed naar de geldigheid van de dekking, met het oog op het aantal personen. Uiteraard geldt de verzekering in ieder geval voor u, maar het is daarnaast goed mogelijk om een polis af te sluiten die ook geldt voor de overige leden van het gezin. Bepaalde verzekeraars gaan zelfs zo ver dat het mogelijk is om kinderen op kamers mee te verzekeren op basis van uw dekking. Vergelijk de aansprakelijkheidsverzekeringen en zorg er op die manier voor dat de dekking van uw polis geldig is voor alle leden van het gezin.

Vrijwillig eigen risico

Wilt u graag gebruik maken van een eigen risico om de premie te drukken? U kunt gebruik maken van de aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijking, om na te gaan welke verzekeraars u de mogelijkheid bieden om een deel van de kosten voor uw eigen rekening te nemen. U kunt de vergelijking aan de andere kant natuurlijk ook gebruiken om juist op zoek te gaan naar de verzekeraar waar er geen sprake is van een eigen risico. In dat geval kunt u er vanuit gaan dat de verzekeraar de kosten direct op zich zal nemen, al betaalt u daar ook wat meer premie voor.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

U kunt een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten op het moment dat u kleine kinderen heeft en u meer risico op schade denkt te lopen, maar het is ook als alleenstaande een goed idee om hier eens naar te kijken. U bent wettelijk niet verplicht om de WA verzekering af te sluiten, maar dit wordt u wel sterk aangeraden. Het voordeel van de verzekering is dat het u paar maximaal een paar tientjes per jaar zal kosten, terwijl u er aan de andere kant een ruime dekking voor terug kunt krijgen.

Wettelijke aansprakelijkheid

In Nederland kennen we de wettelijke aansprakelijkheid, die bepaalt dat u bijvoorbeeld aansprakelijk bent op het moment dat u een dure vaas van uw buren omstoot en deze daardoor kapot valt. Daarnaast bent u aansprakelijk voor schade die ontstaat omdat u niets heeft gedaan, terwijl u dat wel had moeten doen. Wat dat betreft kan een schade gemakkelijker ontstaan dan u zou denken en is het verstandig om hier een goede verzekering voor af te sluiten. U zou uzelf immers wel voor de kop kunnen slaan op het moment dat u zonder verzekering te maken krijgt met een flinke schadepost.

Dekking aansprakelijkheidsverzekering

De dekking van de aansprakelijkheidsverzekering is bovendien behoorlijk ruim. Het gaat om schade die u aan spullen van anderen toebrengt, maar ook om schade aan de gezondheid van anderen. Rijdt u bijvoorbeeld met de fiets een voetganger aan? Dan bent u hiervoor aansprakelijk en dient u gebruik te maken van de WA verzekering. Ook op het moment dat u een huisdier heeft dat bij een ander schade aanricht kunt u hier gebruik van maken. Wat dat betreft kunt u de aansprakelijkheidsverzekering gebruiken voor bijna alle schade waarvoor u verantwoordelijk bent, mits u deze natuurlijk niet met opzet veroorzaakt heeft.

Particulier of bedrijf

Houd er rekening mee dat de aansprakelijkheidsverzekering er zowel voor particulieren als bedrijven is. Het gaat uiteraard om een iets andere verzekering, waardoor het van belang is om deze goed uit elkaar te houden. Als particulier gaat het om de schade die u als persoon toebrengt aan anderen, of aan de spullen van anderen. Op het moment dat u als ZZP’er of MKB’er een aansprakelijkheidsverzekering af gaat sluiten gaat het om de schade die u toebrengt als bedrijf, of op het moment dat u voor het bedrijf aan het werk bent. De dekking is hiermee vergelijkbaar, maar afhankelijk van de ‘rol’ die u speelt kunt u van een van beiden gebruik maken.

Kleine kinderen

Heeft u kleine kinderen? Dan is het een uitstekend idee om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. U zorgt er met de verzekering voor dat de schade die uw kinderen toebrengen netjes gedekt is, terwijl u ze aan de andere kant gewoon gratis kunt meeverzekeren op uw polis. Wat dat betreft kunt u het relatief grote risico op schade op een heel voordelige manier afdekken. Ook op het moment dat u geen kleine kinderen heeft zit een ongeluk in een klein hoekje. Het is daarom altijd verstandig om een voordelige aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.