Autoverzekering vergelijken

U kunt alle autoverzekeringen vergelijken door goed te kijken naar de dekking die u wenst, inclusief eventuele aanvullende modules. Stel een pakket samen zoals u daar gebruik van wenst te maken, om op basis van uw persoonlijke gegevens tot een duidelijke vergelijking te komen.

Type autoverzekering en dekking kiezen

Er zijn verschillende types autoverzekeringen beschikbaar. Per autoverzekering worden daarmee verschillende kosten gedekt. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit de WA autoverzekering, de WA Beperkt Casco autoverzekering of de WA Allrisk autoverzekering. De eerste autoverzekering is het best geschikt voor auto’s van 10 jaar en ouder. Met een auto tussen de 4 en 10 jaar oud bent u het best af met een Beperk Casco dekking en de Allrisk dekking is het best geschikt voor nieuwe auto’s, tot maximaal 4 jaar. U zorgt er hiermee voor dat het type dekking van de autoverzekering goed past bij de auto die u rijdt en de kosten die u kunt verwachten in het geval van schade.


Eigen risico van de autoverzekering vergelijken

Denk ook goed na over het eventuele eigen risico dat u onderdeel uit wilt laten maken van de autoverzekering die u gaat vergelijken. U kunt een autoverzekering vergelijken zonder eigen risico, maar het is met name binnen de ruitschade gebruikelijk om een eigen risico van €150 te hanteren. Het voordeel van een eigen risico is dat de premie die u betaalt over het algemeen lager uit zal vallen. Aan de andere kant dient u er rekening mee te houden dat een verzekeraar pas uit zal keren op het moment dat u het eigen risico (per gebeurtenis) heeft voldaan.

Maximale uitkering per gebeurtenis

Verder kunt u een autoverzekering vergelijken door in ieder geval goed te kijken naar de maximale uitkering per gebeurtenis, of per onderdeel van de dekking. Wat krijgt u maximaal vergoed op het moment dat uw auto wordt gestolen, wat gebeurt er bij schade aan uw accessoires en hoe zit het met de dekking op het moment dat er een ruit kapot wordt geslagen? Zorg ervoor dat u de bedragen die de verzekeraar uit zal keren goed kent. U heeft op basis daarvan de mogelijkheid om een goede autoverzekering vergelijking te maken, zodat u een keuze kunt maken uit de verschillende verzekeraars.

Gaat u een autoverzekering afsluiten? Zorg er dan in ieder geval voor dat u goed weet met welke onderdelen u rekening dient te houden en waar de dekking uit bestaat. Er is bijvoorbeeld sprake van een algemene dekking voor de autoverzekering (WA plus eventuele uitbreidingen), maar u kunt daarnaast gebruik maken van de verschillende aanvullende modules. Verder kunt u de autoverzekering gewoon online afsluiten en is het verstandig om gebruik te maken van de mogelijkheden van de bonus/malus regeling.

Algemene dekking autoverzekering

De algemene dekking van uw autoverzekering bestaat in ieder geval uit een dekking tegen de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Deze dekking is in Nederland verplicht voor iedereen die met zijn of haar motorvoertuig de openbare weg op wenst te gaan. U kunt een autoverzekering afsluiten met alleen WA dekking, maar u kunt daarnaast kiezen voor een Beperkt Casco of Allrisk uitbreiding. In het eerste geval bent u ook verzekerd tegen schade als het gevolg van hagel, regen en storm, of diefstal. In het tweede geval kiest u voor de meest uitgebreide dekking, met bijvoorbeeld een vergoeding indien u zelf schade toebrengt aan uw eigen auto (mits zonder opzet).

Vergelijk aanvullende modules voor de autoverzekering

Verder kunt u een autoverzekering afsluiten met een aantal handige aanvullende modules. Deze komen over het algemeen vooral goed van pas indien u er zeker van wilt zijn dat u er niet alleen voor komt te staan in een juridische procedure, of u ook de inzittenden in uw auto van een goede dekking wilt voorzien. Kies bijvoorbeeld voor de rechtsbijstandsverzekering, of de ongevallen inzittendenverzekering. Dit zijn aanvullende modules die u bij iedere verzekeraar af kunt sluiten, maar vergelijk de premies om tot een aanbod te komen dat zo voordelig mogelijk voor u uitpakt.

Online autoverzekering vergelijken en afsluiten

Uiteraard kunt u gewoon online uw autoverzekering afsluiten, waardoor het niet nodig is om telefonisch contact op te nemen of zelfs langs te gaan bij de verzekeraar. Het is in plaats daarvan voldoende bij ons een vergelijking uit te voeren en vervolgens uw gegevens door te geven aan de verzekeraar van uw keuze. De verzekeraar zal uw aanvraag in behandeling nemen en u in ieder geval tijdelijk accepteren. Vervolgens krijgt u van de verzekeraar een bevestiging en stuurt deze u de groene kaart toe. Op die manier kunt u online een verzekering afsluiten en hoeft het overstappen maar een paar minuten van uw tijd te kosten.

Bonus/malus regeling bij de autoverzekering

Gaat u een autoverzekering afsluiten? Zorg er dan in ieder geval voor dat u goed op de hoogte bent van de bonus/malus regeling. Deze zorgt ervoor dat u een korting krijgt op de nominale premie, op basis van het aantal schadevrije jaren dat u op heeft weten te bouwen. Verzekeraars maken tegenwoordig gebruik van het Roydata systeem, waarmee ze precies kunnen zien hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Op basis daarvan bieden ze u een korting op de nominale premie aan, die op kan lopen tot 80%. Dankzij de bonus/malus regeling kunt u op een voordelige manier een autoverzekering afsluiten.

Bespaartips bij het kiezen van een autoverzekering

Toe aan een aantal handige bespaartips, om uw autoverzekering zo voordelig mogelijk af te sluiten? Wij geven u een aantal handige tips, waarmee u ervoor kunt zorgen dat u een laag bedrag per maand betaalt voor de verzekering van uw auto.

Wel of rechtsbijstandsdekking in uw autoverzekering

Denk goed na over het nut van een rechtsbijstandsverzekering, binnen uw autoverzekering. Het is een van de belangrijkste bespaartips, aangezien de dekking in veel gevallen beperkt blijft tot verhaalrechtsbijstand. Dat betekent dat men u bij zal staan bij het verhalen van de schade op een tegenpartij. Voordat u daadwerkelijk de hulp van een jurist of advocaat in kunt schakelen dient er heel wat te gebeuren. De kans is klein dat u in het verkeer te maken krijgt met een situatie waarbij u gebruik wenst te maken van juridische hulp, waardoor het opzeggen van de rechtsbijstandsdekking behoort tot de slimme bespaartips.

Verzeker uw auto niet te uitgebreid

Het is daarnaast sowieso verstandig om eens goed te kijken naar de dekking die u heeft gekozen voor uw auto. Veel mensen kiezen voor een Allrisk autoverzekering voor hun nieuwe auto en passen dit vervolgens nooit meer aan. Na 4 jaar is het beter om over te stappen naar een Beperkt Casco autoverzekering en heeft u de auto 10 jaar of langer? Stap dan zelfs over naar een WA autoverzekering. Het is de hoogte van de premie niet meer waard om uw auto langer Allrisk te verzekeren, aangezien de kosten bij schade uiteindelijk mee zullen vallen.

Alarmsysteem op uw auto installeren

Het alarmsysteem op uw auto vormt een van de bespaartips waarmee u zorgt voor extra veiligheid, terwijl u aan de andere kant toch kunt rekenen op een lagere premie. Dit heeft te maken met het feit dat een verzekeraar uit gaat van het risico dat u loopt, om de premie vast te stellen. De diefstal van uw auto brengt een grote kostenpost met zich mee, waardoor het loont om het risico hierop te verkleinen. U kunt dit doen met een goedgekeurd alarmsysteem, op basis waarvan de verzekeraar u een korting op de premie aan zal bieden.

Overstappen naar een online autoverzekeraar

Tenslotte kunt u overstappen naar een online verzekeraar, opnieuw een van de bespaartips die niets af doet aan de veiligheid of de dekking waar u gebruik van wenst te maken. De online verzekeraars hebben geen duur kantoor en werken met veel minder personeel, waardoor ze u op een meer voordelige manier van dienst kunnen zijn. U doet er wat dat betreft verstandig aan om een vergelijking uit te voeren en daar naar te handelen. Het is een van de bespaartips die u maar een paar minuten van uw tijd hoeft te kosten, maar u zomaar enkele tientjes tot honderd euro per jaar op kan leveren.