Opstalverzekering vergelijken

U kunt uw opstalverzekering vergelijken op het moment dat u de mogelijkheid heeft om over te stappen naar een andere verzekeraar. U kunt dit doen indien u in het bezit bent van een koopwoning en er geen sprake (meer) is van een verplichte verzekering bij de bank waar u ook de hypotheek bent aangegaan. Wat dat betreft heeft u hier niet zomaar de vrijheid toe, maar kunt u uiteraard wel berekenen waar u de meest voordelige opstalverzekering af kunt sluiten. U kunt de opstalverzekering online vergelijken, op basis van de herbouwwaarde van uw woning.

Verplichte opstalverzekering

Op het moment dat u een hypotheek afsluit bij een bank is de kans groot dat zei u de eis stellen dat u daar ook een opstalverzekering afsluit. Een hypotheekverstrekker doet dit om te voorkomen dat de woning afbrandt of op een andere manier schade oploopt, zonder dat u de kosten voor het herbouwen hiervan kunt betalen. Dankzij de opstalverzekering weet de bank zeker dat de waarde van de woning behouden zal blijven, waardoor de kans op terugbetaling van de hypotheek stukken groter is. Wettelijk is de opstalverzekering overigens niet verplicht, al is het zeer verstandig om er een af te sluiten.

Overstappen na vergelijken

U kunt de opstalverzekering vergelijken, om de mogelijkheden tot overstappen te bekijken. Bent u na 1 jaar vrij om van verzekeraar te wisselen, of verplicht de bank u niet de opstalverzekering daar af te sluiten? Vergelijk dan de verschillende opstalverzekeringen, om een goed beeld te krijgen van de dekkingen en de premies. Het is verstandig om de opstalverzekering samen met de inboedelverzekering af te sluiten in een totale woonverzekering. U krijgt over het algemeen een aantrekkelijke korting op te premie, maar u kunt daarnaast rekenen op het gemak van 1 contactpersoon wanneer er een keer wat aa de hand is.

Dekking en premie

U kunt de opstalverzekering vergelijken door goed naar de dekking en de premie te kijken. Loopt u een eigen risico en wat is de herbouwwaarde die u verzekert? Hoe staat dat in verhouding tot de premie die u betaalt? Het alleen interessant om een lagere premie te betalen wanneer dit aan de andere kant niet ten kosten gaat van de dekking die u kunt genieten. Zorg voor voldoende dekking om de woning na schade te kunnen herbouwen. Alleen op die manier zal een hypotheekverstrekker akkoord gaan en zorgt u ervoor dat u zelf geen (te) grote financiële risico’s loopt.

Opstalverzekering afsluiten

U kunt een opstalverzekering afsluiten om de waarde van uw woning te verzekeren, exclusief de inboedel. Het gaat puur om de woning zelf, dus de stenen of andere materialen die ervoor zorgen dat u vier muren om u heen heeft en er een dak boven uw hoofd hangt. U kunt zich voorstellen dat de waarde van een huis enorm is, waardoor het verstandig is om dit te verzekeren. U kunt daarom een opstalverzekering afsluiten, bijvoorbeeld nadat u bij ons op de website een degelijke vergelijking heeft uitgevoerd.

Opstalverzekering en inboedelverzekering

Het is verstandig om de opstalverzekering en inboedelverzekering bij één verzekeraar af te sluiten. U zorgt er op die manier namelijk niet alleen voor dat u kunt rekenen op een aantrekkelijke korting, het maakt het ook gemakkelijker om een schade te claimen. Stel dat u te maken heeft met waterschade, als het gevolg van een radiator die is gaan lekken. Of stel dat uw toilet kapot is gegaan en dat er als het gevolg daarvan schade is ontstaan. Meldt u zich dan bij de opstalverzekeraar, of gaat het in dit geval om de inboedel? Door zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar weet u altijd zeker dat u aan het juiste adres bent om de schade te claimen.

Dekking opstalverzekering

De dekking van de opstalverzekering bestaat over het algemeen uit een vergoeding bij schade als het gevolg van invloeden van het weer, waardoor bijvoorbeeld een muur, een dak of een vloer beschadigd raakt. Bovendien dient u ook schade aan de leidingen, aan de centrale verwarming of aan het sanitair bij uw opstalverzekering te claimen. Het gaat in principe om alle onderdelen die aan de woning vast zitten, op het moment dat daar schade aan ontstaat. Uiteraard kunt u de opstalverzekeringen vergelijken om de exacte dekking na te gaan en op basis daarvan een keuze te maken.

Opstalverzekering bij appartement

Indien u een appartement heeft of dit zal gaan betrekken dient u er rekening mee te houden dat u individueel geen opstalverzekering hoeft af te sluiten. Indien u het appartement huurt is dit iets wat de verhuurder voor u zal doen. Gaat het om een koopappartement? In dat geval zal de Vereniging van Eigenaars de opstalverzekering regelen. Dat betekent dat u er wel over mee mag stemmen, maar dat u niet zomaar de vrijheid heeft om over te stappen naar een andere verzekeraar.

Vergelijken en online afsluiten

Het is in ieder geval altijd verstandig om uw opstalverzekering online te vergelijken, bijvoorbeeld op basis van de dekking en de premie. Ga uit van de herbouwwaarde van uw woning en bepaal op die manier wat de premie is die u bij de verschillende verzekeraars zal moeten betalen. Het voordeel van een online vergelijking is dat u de verzekering vervolgens direct af kunt sluiten, waardoor dit maximaal een paar minuten van uw tijd hoeft te kosten. Dit zorgt ervoor dat u eenvoudig over kunt stappen, mits u zelf de mogelijkheid heeft om een opstalverzekering af te sluiten en de verzekeraar uit te zoeken.

Is een opstalverzekering verplicht?

We krijgen regelmatig de vraag of de opstalverzekering verplicht is. Het antwoord ligt wat gecompliceerder dan een eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’, waardoor we daar wat dieper voor u op in zullen gaan. Wettelijk gezien is de verzekering niet verplicht, maar u ontkomt er over het algemeen niet aan om deze toch af te sluiten. Het is bovendien zeer verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. U zorgt er daarmee voor dat u in het geval van brand of andere schade kunt rekenen op een verzekeraar, die u een bedrag uitkeert om de woning opnieuw op te laten bouwen.

Wettelijk geen verplichting

Wettelijk gezien is de opstalverzekering niet verplicht, waardoor het antwoord op de vraag ‘nee’ zou moeten zijn. Anders dan bijvoorbeeld de (basis) zorgverzekering of de (WA) autoverzekering is het in Nederland niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. In theorie betekent dit dat het mogelijk is om een eigen woning aan te kopen en deze niet te verzekeren. Houd er rekening mee dat u in het geval van brand of andere schade zelf voor de kosten op zal draaien. Zeker wanneer u daarnaast al een hypotheek op de woning heeft kan dit enorm op uw financiële mogelijkheden drukken.

Verplichting vanuit de hypotheekverstrekker

In de meeste gevallen zal de hypotheekverstrekker het u verplichten om een opstalverzekering af te sluiten, indien u de hypotheek aan wenst te kunnen gaan. Veel van de banken eisen zelfs van u de verzekering bij hen af te sluiten, voor de minimale periode van 1 jaar. Na dat eerste jaar bent u vrij om een andere verzekeraar te kiezen, maar u dient er nog altijd rekening mee te houden dat men u de verzekering verplicht stelt. Een hypotheekverstrekker verkleint op die manier het risico op een groot verlies, als het gevolg van een brand of andere schade die u zelf niet zomaar kunt vergoeden.

Verstandig om af te sluiten

Het is bovendien zeer verstandig om een opstalverzekering af te sluiten, op het moment dat u een eigen woning aankoopt. Indien u huurt is de verhuurder hiervoor verantwoordelijk en indien u een appartement koopt kunt u met de andere eigenaars stemmen over de manier waarop de Vereniging van Eigenaars hier mee om zal gaan. Er is eigenlijk in alle gevallen sprake van een opstalverzekering voor de woning die u betrekt. Wat dat betreft is de opstalverzekering wettelijk niet verplicht, maar kunnen we in de praktijk wel spreken van een verplichting om deze af te sluiten.