Wat is de beste muziekstreamingdienst?

Spotify, Apple Music, YouTube, TIDAL, Deezer, Juke, Google Play Music, je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Terwijl je alleen maar zo goed en simpel mogelijk je favoriete muziek wil luisteren. We gaan je niet vertellen wat de beste streamingdienst is, maar sommen hier wel een aantal voor- en nadelen op van de drie grootste: Spotify, Deezer en TIDAL.

 

We vergelijken van alles

Zoals alle mensen hun potentiële energieleverancier, mobiele internetprovider en autoverzekeringen vergelijken, wil men tegenwoordig ook wel eens weten welke muziekstreamingdienst de beste is. Uit onderzoek blijkt dat Spotify, Deezer en TIDAL de grootste drie zijn. Die leggen we hier dus even naast elkaar.

 

Spotify

Spotify heeft een prima geluidskwaliteit (de dienst ondersteunt 320 KB per seconde). De algoritmes waarmee Spotify suggesties doet welke muziek je ook leuk vindt, slaan echter vaak nergens op. Maar het is goed bedoeld, net als de gratis versie die er bestaat, al zit je dan soms naar reclame te luisteren. En als grootste streamingdienst heb je ook te maken met tegenstanders: toonaangevende artiesten zoals Thom Yorke (Radiohead) vinden Spotify in plaats van vernieuwend, slechts een laatste stuiptrekking van de platenindustrie en weigeren hun muziek erop te zetten.

 

Deezer en TIDAL

Het Franse Deezer is sinds het met T-mobile samenwerkt een grote nieuwe speler op de markt geworden, de runner-up zogezegd. Ook bij Deezer is de geluidskwaliteit in orde, dit komt door het aanbieden van een abonnement met lossless-audio: Deezer HiFi. Jay-Z’s met veel poeha aangekondigde TIDAL is sinds 2014 beschikbaar. Met 1411 KB per seconde biedt deze dienst een zeer hoge geluidskwaliteit, voor veel muziekliefhebbers een pre: diepe bassen, drums opgenomen met ambient microfoons, zelfs kleine foutjes in de muziek, men wil het allemaal graag zo duidelijk mogelijk horen. Daarnaast is er exclusieve content: interviews en livestreaming-concerten. Daartegenover staat dat de dienst duurder is dan haar concurrenten. Twee tientjes per maand is best een bedrag, bovenop het geld dat je al kwijt bent aan mobiel internet. Voor mobiele abonnees is dit een grote kostenpost.

 

Onderzoek Kassa

Consumentenprogramma Kassa deed uitgebreid onderzoeknaar de beschikbaarheid van muziek op de verschillende diensten en trok daaruit een aantal interessante conclusies. Zo zochten ze op 77 verschillende tracks en merkten dat er daarvan 5 op geen enkele streamingdienst te vinden was. Het zette een kritische noot bij het feit dat je kunt adverteren met grote aantallen nummers, maar dat ’50 keer hetzelfde nummer in een andere uitvoering niet echt divers is’. Kanye West is alleen op TIDAL te vinden, en zo is er meer exclusiviteit middels allerlei deals tussen diensten en artiesten. Ook bij Kassa kwam Spotify als winnaar uit de bus, zoals eigenlijk in alle tests die je opzoekt.

Plaats een reactie