Zo kun je bepalen welke autoverzekering het meest geschikt is voor jou

In Nederland ben je wettelijk verplicht als je de eigenaar bent van een auto om een WA autoverzekering af te sluiten. Als je dan schade aan anderen of hun spullen rijdt zal dit door de verzekeraar gedekt worden. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een WA + beperkte casco of een WA + volledige casco, ook wel all risk genoemd in de volksmond, verzekering voor je auto af te sluiten, waarmee je dus voor meer soorten schade verzekerd bent. Daarnaast zal dit uiteraard ook leiden tot een stijging in de maandelijkse kosten van de autoverzekering. Om ervoor te zorgen dat je niet te veel betaald voor de polis kun je je autoverzekering vergelijken. Dit is mogelijk met behulp van een aantal verschillende websites, maar je zult zelf ook rekening houden met een paar factoren die hieronder genoemd worden. 

Leeftijd van de auto

Als je een autoverzekering gaat afsluiten dan moet je hoe dan ook een dekking kiezen. Je autoverzekering wijzigen? Ook dan moet je bepalen welke dekking jij wilt. Dit kan best een lastige keuze maken, al is er een bepaalde regel waardoor het een stuk eenvoudiger wordt. De leeftijd van je auto speelt namelijk een belangrijke rol hierin. Als je een auto hebt die jonger is dan pak hem beet 5 jaar, dan wordt het voertuig gezien als nieuw. In dit geval kun je het beste kiezen voor een WA + volledige casco, oftewel een all risk autoverzekering. Heeft de auto inmiddels al zijn of haar tiende verjaardag gevierd? Maak dan de beslissing om een WA autoverzekering af te sluiten, deze dekking is namelijk met name geschikt voor oude auto’s die een lage dagwaarde hebben. WA + beperkte casco kies je voor als je edele vierwieler precies hier tussen in valt qua leeftijd. 

Reviews van verzekerden

Naast het gebruiken van de vergelijker en bepalen welke dekking je autoverzekering nodig heeft op basis van de leeftijd van je auto, is het ook zeker verstandig om de reviews te lezen van mensen die al verzekerd zijn bij de verzekeraar waar jij naar alle waarschijnlijkheid klant wil worden. Door dit te doen kun je er uiteraard achter komen hoe tevreden de huidige consumenten van deze specifiek verzekeraar zijn op het moment. Er zijn diverse sites waarop je de reviews van autoverzekeraars kunt checken. Typ gewoon de naam van de verzekeraar in met daarachter reviews op Google en je zult direct handige resultaten te zien krijgen. Daarnaast is het ook zeker een goed idee om de klachten door te nemen. Via de site van Klachtenkompas kun je dit eenvoudig doen. Op deze website kun je namelijk nagaan of er klachten zijn over de verzekeraar. Het beste scenario is uiteraard dat er geen klachten te vinden zijn.

Bereken de premie

Een belangrijke stap van het kiezen van een autoverzekering is het berekenen van de premie. Dit houdt natuurlijk in dat je uit gaat zoeken hoeveel je elke maand zult moeten betalen aan de verzekeraar. Hoe hoog de premie van je autoverzekering zal zijn hangt af van een paar factoren. Zo speelt de dekking uiteraard een rol, want een WA dekking is een stuk goedkoper dan all risk. Ook je schadevrije jaren, je woonplaats, je type auto en het aantal kilometer dat je jaarlijks rijdt heeft een effect op de maandelijkse kosten van de autoverzekering. Bovendien kan je leeftijd de premie erg doen stijgen. Dit is met name het geval voor jongeren, deze groep betaalt verreweg het meest voor hun autoverzekering. Dit is het geval doordat autoverzekeraars jonge bestuurders zien als risicovol aangezien ze relatief vaak ongevallen veroorzaken op de weg.

Plaats een reactie