Zuiniger met energie en gas en een lage energierekening

U leest het goed: Zuiniger met uw energie en gas omspringen resulteert altijd in een lagere energierekening. Maar de winter staat voor de deur is dat dan wel verstandig? Ook wanneer het kouder begint te worden kunt u gerust beginnen met bezuinigen op energie en gas. Hoe gaat dat in de praktijk en wat levert het op?

Heel veel manieren om te bezuinigen op energie

Er is een scala aan mogelijkheden waar het aankomt op energie besparen. Sommige mogelijkheden kosten u veel geld en veel ervan ook niet. We bespreken eerst de goedkope tips om zuiniger met energie om te gaan. Zoals het minderen van energie en dan kunt u op een simpele manier gewoon alle stekkers die niet 24/7 nodig zijn eruit trekken. Dus geen stekkers van onder andere:

  • Elektrische tandenborstel
  • Laders van telefoon
  • Lampen/verlichting
  • Televisie en andere audio apparatuur
  • Scheerapparaat
  • Wasmachine
  • Droger
  • Vaatwasser

Dit zijn nogal wat stekkers en deze nemen ongemerkt meer stroom wat uw energierekening tevens hoger maakt. Door deze samen te bundelen in een stekkerdoos met een aan/uit knop kunt u ze gemakkelijk van de stroom afhalen. Ook een stand-by killer is handig in dit geval en zorgt ervoor dat sluipverbruik van bepaalde apparatuur voorkomen word.

Welke apparatuur is aan vervanging toe?

Dan gaan we naar uw elektrische apparatuur hoe oud zijn ze? Die fijne Miele wasmachine die het al dik 15 jaar volhoudt kan best een enorme stroomverbruiker zijn. Wanneer het mogelijk is vervang deze dan voor een energiezuinige variant, ditzelfde geldt voor de wasdroger en vaatwasser. Een energielabel van A+ of nog beter A+++ zorgen ervoor dat uw stroomverbruik significant lager zal worden.

Energielabel A+++ vermeldt ook het energieverbruik per jaar

Bij het aanschaffen van een apparaat met een energiezuinig label kunt u tevens ook aflezen hoeveel u per jaar kwijt bent aan de energiekosten dus dat is mooi meegenomen. Ook het wassen op lagere temperaturen is prima te doen. U verbruikt hiermee ook veel minder aan stroom. Bent u in het bezit van een dubbele meter? Dan kunt het beste tijdens de nachtelijke uren gebruik maken van de wasmachine en de droger. Dit is in te stellen zodat u daar geen omkijken naar heeft.

Energiezuinige apparatuur wordt zo weer terugverdiend

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de wasdroger: kunt u zich een energiezuinige wasdroger permitteren? Doe dat dan want ook een wasdroger kan veel stroom verbruiken. Zorg na elke was en droogbeurt dat de stekkers eruit getrokken worden. Het aanschaffen van nieuwe apparatuur is even een flinke investering, maar de nieuwe eindafrekening laat zien dat u dat zo heeft terugverdiend.

Ontdooi de vriezer en koelkast van tijd tot tijd

Veel huishoudens zijn in het bezit van een extra vriezer want het is zo handig om eten in porties in te vriezen. Toegegeven het is handig om altijd eten op voorraad te hebben. Maar een extra vriezer betekent ook extra stroomverbruik en een vriezer kan helaas niet 24 uur zonder stroom net als de koelkast. Vindt u het echt belangrijk om die extra vriezer erbij te houden? Zorg dan dat de vriezer ook voorzien is van een zuinig energielabel. Ook is het van belang om de vriezer eens in zoveel tijd te ontdooien want extra ijsvorming zorgt voor een hoger stroomverbruik.

Vooral oude vriezers hebben te maken met droge rubbers waardoor het deurtje niet meer goed sluit en dat betekent dat de vriezer extra energie moet verbruiken om de boel koel te houden.

Energiezuinig verwarmen levert geld op

En dan de verwarming in de winter dat is natuurlijk van belang want in een koude woonkamer vertoeven is onprettig. Maar door ervoor te zorgen dat u de warmte goed binnenshuis houdt kunt u slimmer stoken. Sluit de deuren achter u wanneer u de kamer even verlaat. En zet ook meteen de radiator in de slaapkamer uit want daarmee bezuinigt u ook op het gasverbruik. Zijn er meerdere slaapkamers? Daarvoor geldt precies hetzelfde, het is gezonder om zelfs met het raam op een kiertje te slapen.

Minder gas verstoken is ook bezuinigen op de CO2 uitstoot

De thermostaat stelt u vervolgens in op 20 graden en u leert u zelf aan om sloffen te gebruiken in huis, tel daar die heerlijke warme deken bij op en u zult zien dat u ook daar veel gas op kunt bezuinigen. Bent u overdag niet thuis? Dan kunt u de thermostaat gerust instellen op 15 graden, 15 graden is  genoeg om bevriezingen van de leidingen te voorkomen en de cv-installatie heeft minder energie nodig om op te starten. Ook kunt u een uurtje voordat u besluit te gaan slapen de thermostaat al terugdraaien naar de nachtstand. De woonkamer blijft nog een lange tijd comfortabel qua warmte en u verbruikt geen gas meer.

Bezuinig op uw energieleverancier door over te stappen

Bezuinigen op energie en gas heeft nog meer voordelen zoals het vergelijken van verschillende energieleveranciers. Door goed te zoeken naar de goedkoopste energieleverancier zult u ook kunnen bezuinigen op uw maandelijkse energiekosten. Vergelijk.com heeft ze allemaal voor u op een rijtje gezet dus start direct met energie vergelijken en stap direct over naar de energie aanbieding van uw keuze.

Plaats een reactie